6 Tips voor meer rust met NAH

Lotgenotencontact niet-aangeboren hersenletsel

Vermoeidheid, overvraging en overprikkeling kunnen leiden tot gevoelens van machteloosheid, stress of spanning. Niet altijd ben je je daar van bewust maar vaak merk je dat je ineens reageert vanuit een emotie zoals irritatie, boosheid of verdriet.

Tegelijkertijd kosten deze emoties ook weer veel energie waardoor je nog vermoeider wordt.

Herken je dit? Dan kan het helpen om te zorgen voor meer rust. Zodat je de vermoeidheid, overprikkeling en overvraging zoveel mogelijk verminderd. Maar waar te beginnen?

 

6 tips om je hierbij te helpen:

 

1. Neem pauze

Gun jezelf vaker en eerder pauze. Onthoud rusten is geen luxe maar noodzaak. Vind je dat lastig? Plan dan je pauzes op vaste momenten en schrijf ze op in je agenda of planbord. Of zet een herinnering met geluid in je telefoon.

 

2. Zorg voor een rustige omgeving

Zorg voor een rustige omgeving: doe de tv of radio uit of gebruik oorfilters. Bij overgevoeligheid voor licht kan een zonnebril helpen of het dimmen van de lampen of het sluiten van de gordijnen. Kies of vraag in een restaurant of café de meest rustige plek als dit kan.

 

3. Eén ding tegelijk

Doe één ding tegelijk want dan hoef je je aandacht niet te verdelen. Vertel ook aan anderen dat je maar een ding tegelijk kan (bijvoorbeeld als je een afspraak opschrijft in je agenda zodat ze even stil zijn terwijl je schrijft). Aandacht verdelen kan veel energie kosten als het niet meer automatisch gaat en kan leiden tot overvraging.

 

4. Bewaak je eigen tempo

Neem in je eigen tempo informatie tot je. Dat kan veel langzamer zijn dan vroeger. Vraag of iemand langzamer praat, kortere zinnen gebruikt of iets herhaalt.

 

5. Maak grote taken klein

Voer taken in je eigen tempo uit en hak langere taken in stukken. Als je merkt dat je niet langer dan een half uur geconcentreerd kan werken deel taken dan op in stukken van een half uur en neem daarna pauze. Vind je het lastig na een halfuur te stoppen zet dan een wekkertje.

 

6. Rust goed uit

Zorg voor voldoende nachtrust. Zorg voor een vast ritme. Ga elke dag rond dezelfde tijd slapen en sta zoveel mogelijk op dezelfde tijd op.

 

Deel dit verhaal

Anderen bekeken ook

Anderen bekeken ook

Algemene Voorwaarden | Privacy Verklaring | © NAH HULP Nederland. Alle rechten voorbehouden | Sitemap | ollie made this ✨

Je kunt bijna starten

You have Successfully Subscribed!

Je kunt bijna starten

You have Successfully Subscribed!

Je bent er bijna

Je bent er bijna